Seizoen 1999-2000

 

Marco Jacobs “promoveerde” wederom en werd tijdens de elfde van de elfde viering gepresenteerd als Prins Co de eerste. De functie van Bellezjee werd ingevuld door Pamela Potters. Omdat Dennis Heijnen stopte werden de klompen en het pak van de Grote Boer aangetrokken door Leon Hereijgers.

Rinia Betting trok het raadstenue weer aan en ook Francis Melissen werd in de Raad gekozen. Gedurende het seizoen traden ook Adrienne Nieuwlaats en Kim Melissen toe, waardoor de groep uit maar liefst 18 personen bestond!

De bestuursvacature die ontstond na het stoppen van Dennis werd opgevuld door Marco Jacobs.

Ook op het muzikale vlak was er hoop, want op initiatief van een paar muzikanten werd er geprobeerd om een hofkapel op te richten. Dankzij de steun van de harmonie lukte dit vrij snel. De eerste repetitie was op 2 oktober en op de elfde van de elfde viering werd er al opgetreden.

Deze viering trok overigens veel publiek, want na de gezinsviering, die opgeluisterd werd door de zanggroep Melody, was er in Kerkzicht de presentatie van de nieuwe Prins en zijn gevolg. Tinuske van Beuken deed een spel met de kinderen waarbij zij moesten raden wie de nieuwe Prins zou worden. Er waren meer dan honderd kinderen aanwezig. De volwassenen konden hierna aan de slag in de strijd om de Grote Prijs van de Zeg. Er waren maar liefst negen teams die deel wilden nemen, er was echter maar ruimte voor zes. Het “derde van DIOZ won deze derde editie van de Grote Prijs. Er werd dus een goede start gemaakt in het nieuwe seizoen, dat in het teken stond van de millenniumviering. Al in de aprilvergadering van de overleggroep van de vijf Rucphense carnavalsstichting was er gesproken om dit gezamenlijk aan te pakken.

“We luie ’t in” werd als motto gekozen voor alle vijf de dorpen.. Een ander initiatief vanuit Rucphen was de organisatie van een gemeentelijk liedjesfestival. Helaas was hiervoor weinig animo uit de andere kerkdorpen. Voor het Grasduinersdurp was er een prachtig nummer, geschreven door Laurens van Wessel en uitgevoerd werd door Kerkzicht and Friends.

Het veldteken werd dit jaar ook een succes. Er werden 200 fietsbellen, die de vorm van een klok hadden, ingekocht. Al tijdens het eerste carnavalsbal op de Leur werden er meer dan 100 bellen verkocht, waardoor al snel duidelijk werd dat een tekort zou ontstaan. Er werden 100 bellen bijbesteld, die ook weer zo op waren.

De     jeugdraad werd uitgebreid met een jeugdgrasduiner. Sabrine Frijters bekleedde als eerste deze functie. De kinderen van Mariadonk mochten een bouwplek bezoeken, zodat zij konden zien hoe een carnavalswagen gebouwd wordt. Met de hulp van een tiental moeders gingen de groepen drie t/m acht kijken in de bouwput van de Pafpaoltjes. Bas van Overveld en Leon Hereijgers gaven uitleg over het ontwerpen, lassen, kleien, paverpollen en spuiten van de verschillende onderdelen. Nadat de nodige vragen waren beantwoord keerden de kinderen vol nieuwe ideeën terug naar school.

De redactie van ’t Velleke Vol werd versterkt met Monique Rademakers.

Oude bekenden Door Grut en Tiesje de Groen bezochten de nachtmis op de Zeg. Dun Zjuul lichtte de activiteiten van de ondernemers door en de nieuwelingen Mie en Aant Weetal schreven over de Zegse kampioenschappen “plat op oew bakkes valle”.     Ut Naaiklupke stelde zich voor als de nieuwe ondernemers en er waren verhalen van de eeuwige concurrenten de Durpsidioten en de Nattten Oek, waarbij de laatstgenoemden over het Joop Zoetemelluk     zindroom spraken.

Prins Co I en zijn gevolg waren al vroeg warm gedraaid, want al op 5 februari hadden zij deelgenomen aan het Narrenfestijn in de Leur. De volgende dag bezochten zij het liedjesfestival in Rucphen. Na de bezorging van de carnavalskrant op 12 februari gingen ze ’s avonds naar het Prinsenbal in Sprundel.

Vanwege de sluiting van de Nieuwenberg moesten alle activiteiten uitwijken naar zaal Kerkzicht. Ondanks de grote drukte verliepen de festiviteiten vrij goed. Soms was het een probleem om de kinderen in de zaal te houden.

De schooloptocht op de vrijdagmiddag kende dit jaar een andere opzet. De tocht trok door de Kane Steekens. Hierdoor konden de kinderen hun creaties aan een groter publiek laten zien en kwam alles beter tot zijn recht. Duidelijk was te zien dat de kinderen steeds meer zelf gaan bouwen en knutselen.

In de optocht op zaterdagmiddag kregen de Meulenèrkes een tegenslag te verwerken. In de stormachtige hagelbui vlak voor de aanvang werd door een rukwind een van hun poppen van de wagen gerukt, waardoor een deel van vele uurtjes werk verloren ging. De Durpsidioten veroverden met hun struisvogelrace voor de zesde achtereenvolgende keer de eerste prijs bij de grote groepen, terwijl bij de Natten Oek het Joop Zoetemelluk zindroom bevestigd werd. In de tien jaar dat zij deelnamen aan de optocht was dit de negende keer dat ze tweede werden.

Tijdens de optocht was ook de Prinsenwagen voor het laatst te zien. Na vier jaar dienst werd hij verkocht. Op zondag was hij nog verhuurd aan de Rucphense Kraaien, vervolgens ging hij naar een optocht in de buurt van Maastricht.

Op het Narrekusbal werd afscheid genomen van Jan v. Beek. Nadat hij vele jaren de muziek voor de SKKZ verzorgd had besloot hij om ermee te gaan stoppen. Door Prins Co I werd hieraan extra aandacht besteed, wat door Jan zeer gewaardeerd werd.

Op dindsdagavond werd na het uitkleden van de jeugdraad en de Prins en zijn gevolg met een gezamenlijke maaltijd afscheid genomen van elkaar. Bijzondere aandacht was er voor Jac de Groot, die na 10 jaar besloot om ermee te stoppen.