Seizoen 1994-1995

 

In de eerste vergadering voor het seizoen ’94-’95 was het nieuwe motto snel gekozen. De reconstructie van de Onze Lieve Vrouwestraat en de mooie optocht leverde het motto op: “Wa zedde sgôn”. Uiteraard werd er in de eerste vergadering ook weer over de samenstelling van de raad gesproken. De Prins, Bellezjee, grote boer en nar bleven dezelfden, maar bij de raadsleden stopten Leon Bijsmans, Andres Broere en Dick Zoontjens. Nieuwe gezichten waren Rinia Betting, Freek Dirne en Anneke van Zantvoort. Het aantal leden bleef hierdoor op peil.

Tijdens de viering van de elfde van de elfde was er voor de kinderen een spelletjesmiddag. Ook kon men lampionnen maken. Om 17.00 was de gezinsviering in de kerk, om zes uur de lampionnenoptocht en hierna de presentatie van Prins Pierre I (Piet Vroegrijk) en zijn gevolg. Voor de volwassenen werd er hierna een Back to the Sixties avond georganiseerd in de Nieuwenberg, die voor deze gelegenheid met decors helemaal omgebouwd was. Het bezoekersaantal was redelijk en de sfeer was zeer goed, waardoor het geheel goed geslaagd was. Op de zondagmiddag werd de playbackshow georganiseerd door de Jozefwijk.

De redactie van ’t Velleke Vol, gevormd door Thijs Zoontjens, Wilbert v. Overveld, Piet Vroegrijk en Leon Hereijgers ging snel aan het werk, om de carnavalskrant er weer goed verzorgd uit te laten zien. Elke schrijver kreeg een eigen tekeningetje, zodat er een soort beeldmerk bij zijn verhaal stond. Ook kwam er een afbeelding van de Grasduiner bovenaan op iedere tekstpagina, met daarbij het motto en het jaartal. Doordat de redactie de beschikking kreeg over een scanner was het ook makkelijker om foto’s af te drukken in ’t Velleke Vol.

Er werden twee nieuwe gastschrijvers gesignaleerd. Als eerste stelde Gerrit Grasduiner zich voor en schreef over de Onze Lieve Vrouwestraat en het kunstwerk dat er gepland was. Als tweede nieuwe gast kwam Door Grut uit ’t Schijf aan het woord. Door de inspanningen van vooral Piet Vroegrijk werd er veel advertentieruimte verkocht, waardoor ’t Velleke Vol dikker werd dan ooit tevoren.

Er was een nieuwe activiteit in de vorm van de gevelversierwedstrijd in ’t Grasduinersdurp. Geprobeerd werd om de inwoners te stimuleren om een week voor carnaval de huizen en/of tuinen te versieren om alvast in de carnavalsstemming te komen. Als prijs werd er een foto en een cadeaubon beschikbaar gesteld. In het eerste jaar van de wedstrijd was er slechts 1 categorie. Later is het opgesplitst in huizen, winkels en openbare gebouwen. De deelnemers zijn vaak erg creatief en er zijn dan ook ieder jaar mooie versieringen te zien, waarbij gezegd mag worden dat vooral de fam. Vergouwen in de O.L.Vrouwestraat verschillende jaren de terechte winnaar is geweest van de prijs.

In aanloop naar de carnavalszaterdag verschenen in de media berichten dat er iets te gebeuren stond in ons dorp. De stuntcommissie, bestaande uit Carlo Rijpers, Wim Breugelmans en Walter Coppens, was weer aan de slag gegaan en zorgde ervoor dat Michael Jackson een optreden verzorgde. Begeleid door politie en bodyguards maakte de look alike eerst een rondrit in zijn limousine en gaf vervolgens een spetterend optreden op het pleintje. Tinuske van Beuken praatte het geheel aan elkaar. Alles was perfect geregeld, behalve het weer, want het plensde onafgebroken. Toch kwamen er vele honderden mensen kijken. Deze konden direct na dit optreden van een hele mooie optocht genieten.

De winnaars van 1994, Weit uit d’n beste, hadden de pech dat hun wagen het al direct bij de start begaf waardoor zij hun act niet goed op konden voeren. De Durpsidioten, getergd door de 7e plaats van het voorgaande jaar, zetten hun beste beentje voor en wisten met hun thema de Highland Games de eerste prijs in de wacht te slepen. Bij de wagens waren het de bouwers van de Jozefwijk die met de wisselbeker naar huis gingen.

Op de dinsdagavond was er nog een verrassing, want toen men de houten Grasduiner naar bed ging brengen bleek deze plots tot leven te komen. Hij vertelde dat hij de gezelligheid in het Grasduinersdurp al jaren had aangezien en er wel eens aan deel wilde nemen. Hij beloofde daarom er vanaf het volgende jaar bij het Limonadebal er al bij te zijn.

Wilbert van Overveld stopte en Jan Vergouwen gaf aan dat hij alleen nog achter de schermen actief bleef. Er werd ook afscheid genomen van Bart Maas, die al vanaf 1971 actief was bij de Stichting. Als dank voor zijn jarenlange inzet kreeg hij een handgemaakt beeldje van de Grasduiner.

Tijdens de braderie in de meimaand was de SKKZ weer present met “de Sterkste Man” competitie. Wederom ging de eerste prijs naar Richard van Hoof, al was het deze keer een nipte overwinning.