Seizoen 1988-1989

 

Nadat na afloop van het carnaval in het vorige seizoen een aantal mensen de carnavalsstichting hebben verlaten, breekt er een moeilijke periode aan voor de SKKZ

Voorzitter Marijn van Beek zette zich in om nieuwe mensen te werven. Hij slaagde erin om in korte tijd de ploeg kompleet te maken. Mary Slooters werd secretaresse van de SKKZ en Jack Lips werd de nieuwe penningmeester.

Andere nieuwe gezichten waren Dion Edelbloedt als grote boer Kriek en Leon Hereijgers als pliessie Heiplant. In de raad verschenen daarnaast ook Juliëtte Thijs (dochter van Cees), René Mies, Goof Dekkers, Freek Dirne (zoon van Kees) en Ronnie Nieuwlaats. Van de oude garde bleef Wim Haast als nar. Paula van Beek en Bart Maas behielden hun raadsfunctie. Het grote probleem was een geschikte kandidaat te vinden voor de functie van Prins. Omdat er veel nieuwe mensen waren werd gezocht naar iemand die wist wat dit werk inhield. Uiteindelijk was Jan van Beek bereid om deze taak op zich te nemen, waardoor er tijdens de elfde van de elfde viering toch een volledig gezelschap gepresenteerd kon worden.

Een van de doelstellingen was om de schoolkinderen weer meer bij het carnaval te betrekken.

Daarom werd opnieuw besloten een jeugdprins of –prinses te kiezen. Suzanne de Pijper werd tot jeugdprinses gekozen.

De nieuwe boerenraad zorgde ervoor dat er weer een prinsenwagen gebouwd werd. Het was een bescheiden wagentje. Door deze wagen te verhuren, waren er extra inkomsten.

Deze inkomsten waren hard nodig, want de nieuwe raad wilde ook een nieuw tenue aanschaffen. De bekende groene kielen bleven in de kast en werden ingeruild voor blauwe capes, die gemaakt werden door enkele Zegse dames. Met de nieuwe steken zag de raad er tiptop verzorgd uit en kon men er weer jaren tegenaan.

Het financiële plaatje van de SKKZ was niet rooskleurig. Met succes werd een beroep gedaan op Wim Breugelmans, waardoor het jaar toch positief  werd afgesloten.

In dit jaar werden door de SKKZ de eigen consumptiebonnen weer ingevoerd. Een andere activiteit die werd gestimuleerd was het Bouwersbal. Het bestaande bouwersbal hield in dat de bouwers op de laatste avond naar Kerkzicht kwamen om elkaar nog wat op te jutten en uit te dagen, wat altijd erg gezellig was. Besloten werd om dit wat meer body te geven, waardoor er uiteindelijk een vijfde dag carnaval vieren bijkwam.

In de Nieuwenberg worden door de SKKZ geen carnavalsbals voor volwassenen meer georganiseerd. De prijsuitreiking en de kinderbals blijven hier wel.

De allergrootste verandering was de naamsverandering van het Knotskneuzenrijk in het Grasduinersdurp.

Omdat een aantal raadsleden vond dat de oude naam teveel aan de afgelopen tijd deed denken terwijl er veel veranderd was, werd besloten om de Zegse carnavalsnaam te veranderen. Omdat Zegge een grassoort is werd naar iets gezocht met gras in de naam. Het woord grasduinen werd genoemd. Het woordenboek werd erbij gepakt en er werd naar de betekenis gezocht. Deze luidde: het zich oppervlakkig bezighouden met.

Dit werd gezien als een goede definitie voor hetgeen waar carnaval vieren voor staat in een druk, haastig leven. Het was een beslissing die door een aantal mensen van de Zeg, en met name de mensen van het eerste uur werd en nog steeds wordt betreurd. Echter, met name de mensen, die minder op de hoogte zijn van de geschiedenis van het Zegse carnaval, hadden geen moeite met deze overigens toepasselijke naam. Over het algemeen is de Zegse bevolking nu wel gewend aan deze wijziging.