Seizoen 1973-1974

 

Tijdens de tweede wereldoorlog is door de Duitsers langs de weg Roosendaal-Breda (de baan) bij de afslag naar de Zeg een enorme bunker gebouwd. Lange tijd is deze bunker beeldbepalend geweest in deze buurt.

In 1974 wordt besloten tot de verbreding van de A58. Om deze reden zal de bunker aan het begin van de Onze Lieve Vrouwestraat moeten verdwijnen (dit gebeurt in 1976).

Om de mensen te activeren deel te nemen aan het carnaval wordt gekozen voor het toepasselijke motto: “kom uit oewe bunker”. Er wordt voor de eerste keer een carnavalslied gemaakt (wijze als ik jou kus):

Ut wor nou tijd dagge uit oe bunkerke gaot kome,

want doede deez jaor nie mee, ben dunne slome.

Ut is wir leutig op de Zeg

Want is dun karneval in ut laand

dan waaie alle zurrege weg

Ut wor wir tijd dagge uit oe bunkerke gaot kome

En mee ou kieltje staot te sprienge aon dun too-oog

Ut vijfde wieltje aon den waoge gao nie deur

sprieng op dun vloer, en verder gin gezeur

Een opvallende wagen was de prinsenwagen. Geïnspireerd door het carnavalslied bouwde de raad het vijfde wiel aan de wagen. Dit met een knipoog naar Rucphen.

De carnavalsvereniging verzorgde tot dan toe regelmatig filmmiddagen voor de jeugd. Voor een paar dubbeltjes kon men in de Nieuwenberg naar een film komen kijken. In 1974 werd besloten te stoppen met deze filmmiddagen, omdat door de komst van o.a. de televisie de belangstelling was teruggelopen.

De snertmaaltijd op zaterdag voor de optocht bij Kees van Tetering in het cafetarium krijgt voor het eerst vorm.

Voor het eerst werd een kleurwedstrijd voor de kinderen gehouden. Angelique Buijk was het eerste kind dat de eerste prijs in de wacht sleepte.

De carnavalsclub maakte gebruik van eigen consumptiebonnen. Deze waren niet alleen bestemd voor eigen gebruik, ook werden ze uitgereikt als beloning of als prijs voor een of andere prestatie. Deze bonnen waren geldig in alle horecagelegenheden op de Zeg. Na afloop van carnaval, ging Nel van Overveld langs de diverse gelegenheden om de bonnen te verzilveren.

 

Omdat er in de optocht steeds meer volwassenen en kinderen mee gingen doen, nam men het initiatief om deze categorieën apart te beoordelen. Zo werd onder leiding van Wim de Bont, toen hoofdonderwijzer, de kinderjurering in de Nieuwenberg ingevoerd.

Het aantal leden van de stichting werd uitgebreid met Jack van Mechelen, Ad van Merode en Toine Houtepen

De optocht stond in het teken van de heersende oliecrisis dat jaar.

Deelnemende wagens in de optocht waren: dansles, daar komen de schutters, wij in de boot en Kiele Kiele Koeweit. Zoals in die tijd gebruikelijk, eindigden alle wagens gelijk op de eerste plaats.

Verdere uitslagen: Individueel: 1. Paddestoeltje, 2. Grobelia, 3. Nikkervrouw. Bij de groepen ging de eerste prijs naar de Oliedokters.

Uit de krant, februari 1974:

Carnavalslied

- Onze grote boer heeft reeds de carnavalskolder gekregen. Na 750 stencils  verzorgd en bezorgd te hebben moeten anderen nog tot de ontdekking komen dat regel 3-4-5 van het carnavalsrefrein niet kloppen. Na naspeuringen blijkt de grote boer de verkeerde regels overgeschreven te hebben. Wilt U daarom regel 3-4-5 veranderen in: Zoals vanouds is ut wir leutig op de Zeg mee d’un Karnaval zijn alle zorgen weg.

- De uitslag van het rikconcours Kinderkarnaval:

  1. Mevr. Nuyten 2. J. Sijmens 3. J. van Alphen. De poedelprijs ging naar J. Koevoets.

- dinsdag 25 februari: 9.00 uur lege portemonnaeen-bal. Voor Uw laatste centen is er nog energie te koop, dan gaat hij weer op de bon. Bonnen svp wel opsparen voor het volgende jaar.