Seizoen 1997-1998

 

Carlo Rijpers en Kees Hermans stopten aan het begin van het seizoen als raadslid. Jeroen Wilke kwam de ploeg versterken.

Er werd besloten om jaarlijks geld te reserveren om grotere investeringen te kunnen doen. Grote uitgaven voor kleding en prinsenwagen komen om de vier tot zes jaar terug.

De presentatie van de Prins en zijn gevolg op elf november vond deze keer op het pleintje plaats, vanaf de verlichte prinsenwagen. Na de presentatie volgde een lampionnenoptocht, waarna de kinderen een traktatie kregen. ’s Avonds werd de Grote Prijs van de Zeg door het team van de Noordhoek gewonnen.

Op de jaarlijkse vergadering voor de deelnemers aan de optocht werd een videoband getoond van de optocht van het voorgaande jaar. Verder waren er vanuit de bouwclubs weinig op- en aanmerkingen, wat aangaf dat alles naar wens verliep.

In ’t Velleke Vol waren dat jaar weer mooie verhalen te lezen. Nar Rieske vertelde hoe hij dat jaar door de slechte snert van Kees Thijs weer het motto verzonnen had. Verder lichtte dun Zjuul uitgebreid ’t Meulekwatier door en kwamen de andere schrijvers vooral met verhalen over de gemeenteraadsverkiezingen en de nieuwe pastoor. Leuk was ook het verhaal van een carnavalsvierder die de carnavalszaterdag in ’t Grasuinersdorp beschreef.

Prins Thijs I besloot ook om het eerste Velleke Vol officieel uit te gaan reiken. Helmi Mulders had de eer om dit exemplaar te ontvangen, zodat zij, volgens de Hoogheid, als correspondent van de krant (Brabants Nieuwsblad) eens goed kon kijken hoe een echte krant eruit behoorde te zien.

Het gemeentelijke gehandicaptenbal werd dat jaar op de Zeg gehouden. Alle gehandicapten kregen een kleine attentie, in de vorm van het veldteken. Dat was een klein schuifpuzzeltje met de afbeelding van Gerrit Grasduiner erop en uiteraard het motto: “Wa dun geprul”.

De leden van de boerenraad en de hofkapel gingen zich de zaterdag voor carnaval opwarmen bij Wim en Mariëlle Breugelmans. Er werd die avond spontaan een extra carnavalsfeestje gebouwd, waardoor de stemming er de andere dag met het Limonadebal al goed inzat. Tijdens het limonadebal was buiten het weer zo goed dat er op straat een polonaise werd gelopen.

Een nieuwtje was het Prullekusbal. Marian Zoontjens regelde dat de allerkleinsten op vrijdag in de Nieuwenberg terecht konden voor een eigen carnavalsbal, zodat de pukskes het carnaval met de pap ingegeven kregen.

Op zaterdagmorgen voor de optocht tijdens de sleuteluitreiking op het gemeentehuis, legde Prins Thijs I nog even haarfijn aan de burgemeester en wethouders uit wat er in het Grasduinersdurp nog door hen opgelost moest worden.

’s Middags werd voor het vertrek van de optocht werd een nieuwe Grasduiner onthuld. Na het papieren exemplaar van het vorige jaar, was er nu een paverpol pop gefabriceerd, die weer een aantal jaren mee zou moeten kunnen gaan.

De optocht had helaas weinig deelnemers. Bij de wagens wonnen de Pollemeppers, de eerste plaats bij de grote groepen was wederom voor de Durpsidioten en bij de kleine groepen wonnen de vrouwkus van ’t Meulekwatier.

Zoals ieder jaar werden de kleurplaten van de kinderen weer op maandagmorgen beoordeeld door een aantal raadsleden, terwijl de Prins met een aantal kinderen op bezoek gingen bij de jongste en de oudste Grasduiner, respectievelijk Julian Bartels en Mevr. Van der Horst.

Op het narrekusbal was er weer een extra attractie. De kinderen konden een levensgrote puzzel van Gerrit Grasduiner maken.

Bij de afsluiting van het carnaval op dinsdagavond reden er tijdens de lampionnenoptocht carnavalswagens mee, waardoor het geheel er erg mooi uitzag.

Tijdens de braderie, die dat jaar in het weekend van Hemelvaart plaatsvond, had ook de SKKZ een programma. ’s Middags werd er een skelterbehendigheidswedstrijd gehouden, waarvoor veel belangstelling was. ’s Avonds nam de belangstelling van het publiek alleen nog maar toe, want er zou een wedstrijd vrouwensjouwen plaatsvinden. Door de negatieve publiciteit van o.a. de krant schrokken de potentiële kandidaten terug. Het ging zover dat de organisatoren benaderd werden door RTL en TV8 om opnames te mogen maken. Toen dit laatste bekend werd wilde niemand meer deelnemen, zodat de wedstrijd niet doorging.