Seizoen 1974-1975

 

Als start van het seizoen organiseren op elf november de carnavalsvereniging en de jeugdsoos een balavond voor tieners in het patronaat. Het zogenoemde Venusbal. Hier worden de Prins en zijn gevolg gepresenteerd.

De laatste jaren had de Prins het moeten stellen zonder echte boerenkapel. Dit jaar presenteerde zich een nieuwe boerenkapel, weer onder leiding van Kees van Ginneken, die het carnavalslied volop presenteerde. Er was dit jaar voor het eerst een wedstrijd uitgeschreven om een carnavalsliedje te maken. Cees Vroegrijk, beter bekend als Cees van Siere, was de winnaar met Zoeke Zoeke Zoeke op de wijze van ughe ughe van Vader Abraham.

Bij het begin van het carnaval hield de Prins zich verstopt. Met behulp van de kinderen werd een zoektocht georganiseerd, teneinde de leutvorst weer te vinden. Het motto was dan ook: “Zoek tum op”.

De jongste Knotskneuzer dit jaar is Elwin de Wolf. Jan en Mieke, de stralende ouders,  worden vereerd met hoog bezoek van Prins Jos 1 en een deel van zijn gevolg.

Als afsluiting van het feest wordt het carnaval symbolisch, in de vorm van een pop, weggedragen. Deze pop gaat in optocht, begeleid door kinderen met lampions en muziek verzorgd door Jan Verbraak en de harmonie, naar Bertus Mol in de Hoefstraat en wordt daar verbrand.

Hendrik Herman wordt lid van de boerenraad.

Jos Mol beëindigt zijn carrière als eerste Prins van het Knotskneuzerlaand, hij blijft actief als secretaris van de raad. Sjak Moerkens, Ad van Ginneken en Kees Boonman interviewen Jos voor de schoolkrant ’t Zeggertje. Hij geeft hierin aan dat hij van alle mensen en verenigingen veel steun heeft ontvangen. Hij vond het een heerlijke tijd, “maar na 6 jaar wil ik graag plaats maken voor iemand anders”. Men zag even over het hoofd dat Jos 7 keer Prins was geweest.

Programma dit jaar (uit de krant, januari 1975):

Zaterdag 25 januari:  8.00 uur, Kneuzebal in de Nieuwenberg mmv Aike Ost en z’n mannen

Zaterdag 1 februari:  2.00 uur, bejaorde instuif, mmv Aoike en z’n meziek, de boere-kapek, en raod en Prins

Alles is wir vor niks, behalve ’t drinke. Voor vervoer oefde nie te zoeke, want agge

oew eige opgift wordt er gezurgt dagge d’r op tijd bent en op tijt thuis bent. Gin smoesjes da oew bene moei worre want ge meut ok kijke en lustere.

Zondag 2 februari:     2.00 uur, kinder limonade soos mmv Aoike , de nuwe boerekapel, de Prins en de raad.

Zaterdag 8 februari:  in de voormiddag sleuteluitreiking

                            Om 12 uur snert bij Kees van Tetering

                            Tussen 1 uur en half twee kinderjurering in ’t gemeenschapshuis en dan d’n optocht

                            8.oo uur groot Knots Kneuzebal

Zondag 8 februari:     Ziekenbezoek in de ziekenhuizen te Oudenbosch en Roosendaal. Ook langdurig bedlegerigen op de Zeg worden bezocht.

                            Bezoek oudste en jongste Knotskneuzer

Maandag 10 febr:       2.00 uur, restjes soos. Tevens tentoonstelling en prijsuitreiking van de carnavaltekeningen en handenarbeidwedstrijden van de kleuterschool en de lagere school

                            8.00 uur, Verloren maandag bal mmv Aoike en z’n manne.

Dinsdag 11 febr:         8.00 uur, sluitingsbal. We gaon deur tot de Prins z’n stuk om 11.11 uur z’n stuk aon de kapstok angt. De boerenraod is benuwd wie oftum ’t volgend jaor draogt.

P.S. vor alle Zeggenaers: Blef zoeke tot agge vindt, wa of ge ont zoeke waar.   

Uit de krant van Aswoensdag:

Bekkenslager Janus van den Eijnden van de harmonie, verkleed als jager, was de Zegse grond blijkbaar zeer heilig, want hij kuste die, met bekkens en al (hij struikelde…).