Seizoen 1989-1990

 

Na het jaar met de totaal vernieuwde raad gaven Jac Lips en Ronnie Nieuwlaats te kennen dat zij ermee wilden stoppen. Als nieuweling kwam Eduard van Pul bij de raad. Het penningmeesterschap ging van Jack Lips naar Leon Hereijgers.

Er werd al vroeg begonnen met de voorbereidingen om, met de opgedane ervaringen, te proberen om alles nog wat beter op de rails te krijgen. Ten eerste was het de bedoeling om de presentatie van de Prins en zijn gevolg tijdens de elf november viering wat meer aan te kleden.

Er werd besloten om de Prins, nar, grote boer en Bellezjee in grote dozen te verpakken en deze door de kinderen te laten uitpakken, wat een leuk resultaat opleverde.

Uiteraard werd tijdens de presentatie ook het nieuwe motto bekend gemaakt “We emme ut wir”. Verder werd tijdens de elfde van de elfde viering, zoals voorgaande jaren weer de playbackshow van de Jozefwijk gehouden en regelde ‘t Meulekwartier de lampionnenoptocht en de Sientre Mèèrte viering in de kerk, dit in samenwerking met kerk, school en tamboercorps.

Het was het 22e jaar dat er op de Zeg georganiseerd carnaval gevierd werd. Eigenlijk was er dus een jubileum te vieren, maar omdat er te weinig ervaring was binnen de huidige groep en de financiën geen ruimte boden, werd besloten om dit feest zonder festiviteiten voorbij te laten gaan. In plaats daarvan werd energie gestoken in de reguliere organisatie.

Het kiezen van een jeugdprinses het vorige jaar, was dermate goed bevallen, dat nu besloten werd om een soort jeugdraad te kiezen: Prins, Prinses, nar, pliessie en boer. Dit gebeurde, en gebeurt nog steeds, door de kinderen briefjes in te laten leveren indien zij in aanmerking willen komen voor een functie in de jeugdraad. Tijdens het Limonadebal worden deze briefjes in een ton gegooid, door elkaar gehusseld, en vervolgens wordt hieruit een briefje getrokken, waardoor de kandidaat voor de desbetreffende functie is aangewezen.

Op deze manier hoopte en hoopt men de kinderen te interesseren om later lid te worden van de SKKZ. In dit jaar ging deze jeugdraad alleen mee naar de kinderbals en liepen ze mee in de lampionnenoptocht. In de latere jaren is het aantal activiteiten, waarbij zij aanwezig mogen zijn verder uitgebreid. Een ander aandachtspunt was de optocht. De route die al lange tijd ongewijzigd was, liep via de Noordhoek. Bij slecht weer werd een verkorte route gekozen.

Besloten werd om de route te wijzigen en om in plaats van de Noordhoek de Kane Steekens in de optocht op te nemen, zodat deze nieuwe wijk er meer bij betrokken werd. Doordat de groepen ook steeds meer een act op gingen voeren werd de duur van de optocht zeker niet korter. De deelname aan de optocht van dat jaar bestond uit vier grote wagens en zeven groepen. Geprobeerd werd om de categorie eenlingen in te voeren, echter dit jaar zonder resultaat. Wel was er een duidelijke toename van het aantal kinderen dat voor in de optocht meeliep. Ook het muzikale gehalte in de optocht verbeterde in aantal en volume, want naast de wagens beschikten steeds meer groepen over een geluidsinstallatie. De Durschuivers uit de Wouwse Plantage brachten wederom een stuk “levende” muziek in de optocht. Uiteraard waren ook het tamboercorps, de majorettes en de harmonie present. Het aantal deelnemers  aan de optocht liep hiermee op tot meer dan 200 personen.

De betrokkenheid van de verschillende wijken en groepen verbeterde ook. Na een oproep van de Stichting om zich wat meer te presenteren verschenen bij een aantal wijken weer de naamborden. Net als voorheen verdwenen deze borden ook weer snel en doken ergens anders weer op. Dit gebeurde ook met de Grasduiner die dat jaar voor het eerst op het plein stond op een vijf meter hoge telefoonpaal. Als “dank” voor het ’s nachts in Rucphen bezorgen van een oude carnavalspop van Zegse zijde, kwam Rucphen prompt de Grasduiner ook nog “lenen”. Na vele zweetdruppels werd hij meegenomen naar Rucphen, waar hij bij de sleuteluitreiking op het gemeentehuis weer opdook. Het nadeel was dat hij slechts provisorisch teruggehangen kon worden aan de paal waardoor hij tijdens de hevige stormen op maandag kapot waaide.

Vanwege het slechte weer werd in een aantal omliggende plaatsen op zondag, maandag en dinsdag de optocht afgelast.

Op de Zeg werd alleen de Grasduiner door de storm beschadigd.

Op 10 februari werd het gehandicaptenbal georganiseerd door de SKKZ. Verder viel het op dat er al beduidend meer jeugd in het eigen dorp carnaval bleef vieren. Ook de nieuwe penningmeester kon tevreden zijn, want dankzij wat extra activiteiten, zoals de Grote Clubaktie, de rikavonden georganiseerd door Co Moerkens, een verloting op het Bouwersbal en de Amerikaanse verkoop op dinsdagavond ging het met de stichting financieel een stuk beter en kon er met positief resultaat begonnen worden aan het volgende Grasduinersjaar.